Coolerul bazaie – ce pot face??


Design ul unui cooler
Principiul de functionare al unui Cooler
Salut, de cateva zile cand pornesc calculatorul, se aude un bazait destul de puternic care uneori cu timpul se opreste dar cateodata nu tace pana nu restartez calculatorul  sau ating putin coolerul sa ii mai reduc din turatii, asa ca am inceput sa caut  sa desfac sa testez si  tot asa pana am reusit sa ii dau de cap, e de mentionat ca acelasi lucru se poate intampla si la laptopuri.
Problema era ventilatorul de la  placa video,  stiu ca multi cand vad ca problema e un cooler  au tendinta de a merge sa cumpere unul nou, si sa il inlocuiasca, dar mai apare si problema, ca nu se gaseste un cooler care sa se potriveasca, ori e prea mic, ori e prea mare sau nu intruneste necesitatea procesorului de ventilare, se poate intampla si asta. Deci ce e de facut? Putem incerca sa remediem aceasta  problema care de cele mai multe ori  nu e foarte grava. Tot ce ne trebuie e o picatura de  lubrifiant si putina rabdare.
Aceiasi problema poate aparea si pentru coolerul de pe radiatorul procesorului cat si pentru celelalte  coolere ce se mai gasesc in carcasa unu calculator sau laptop. Deci solutia ce o voi descrie mai jos se aplica in majoritatea cazurilor cand un cooler va va creea probleme.
Pentru inceput voi incerca sa dau o mica definitie pentru cei care nu stiu ce este acela un cooler.
Cooler – i se mai spune si ventilator, pentru ca asta face, ventileaza, asigura aerisirea si racirea procesorului sau mai bine zis a radiatorului ce se afla intre processor si ventilator, el este cel ce asigura procesorului o viata lunga si care il face sa isi mentina o temperature constanta, fara sa se arda. Pe langa cooler la procesul de racire mai ajuta si radiatorul care este din aluminiu sau cupru iar intre processor si radiator se afla pasta termica care ii asigura procesorului o racire uniforma. Tot coolerul asigura si racirea placii video sau a unitatii centrale sau asigura ventilarea sistemului, de aceea exista mai multe tipuri de coolere dar toate fac acelasi lucru, ventileaza.
Cooler de racire
Cooler folosit la racirea sursei de curent a calculatorului
Cooler folosit la racirea sursei de curent a calculatorului
Cooler folosit la racirea unitatii centrale
Acestea fiind spuse sa incepem descrierea procesului de intretinere a coolerului.
Zgomotul produs de ventilator este direct proportional cu viteza lui de rotatie. In ziua de azi coolerele au  viteze de rotatii ce pot trece de 5000 rotatii/minut. Si daca nu ti se pare mult, asta inseamna in jur de 83 de rotatii pe secunda. Ceea ce face ca dupa un an de utilizare, un calculator sa fie plin de praf, depus mai ales pe coolere. Acest praf trebuie indepartat periodic. Poti folosi pentru asta o pensula, sau poti scoate coolerul afara si poti sulfa praful de acolo sau poti preveni  aparitia diverselor defecte precum acel bazait enervant sau blocarea coolerului ce poate duce mai apoi la arderea procesorului prin lubrifierea acestuia.
Ce lubrifiant sa folosesc ?
Acum sa vorbim putin despre ce lubrifiant sa folosim. Iti recomand sa folosesti  lubrifiant pentru masina de cusut, este un lubrifiant bun cu o vascozitate foarte buna pentru astfel de intrebuintari, se mentine bine la  temperaturi ridicate si  este special creat pentru a unge parti care se misca cu viteza mare.
Puteti alege sa folositi si vasilina siliconica pe care o puteti gasi la magazinele de piese auto, in cazul in care uleiul pentru masina de cusut nu va multumeste acesta este mai dens si nu exista posibilitatea scurgerii lui.
Nu va sugerez sa folositi alte tipuri de uleiuri, sau lubrifianti sub forma de sprai cu toate ca altii vor spune ca merg si alea „ca doar  pentru a unge sunt facute”,  va spun asta pentru ca alte uleiuri nu sunt facute sa fie folosite in astfel de mediu ca cel in care lucreaza  un cooler, plin de praf si supunerea lu la  viteze mari de lucru, precum nu recomand nici folosirea unturii(da am auzit pe unii ca foloseau si asa ceva) sau a vaselinei sau orice altceva pentru ca acestea pot sa corodeze partile metalice si nu numai si probabil va vor ajuta sa scapati de  problema doar pentru o perioada scurta de timp dar mai e posibil sa deterioreze partile interne ale coolerului.
Cum  se unge rulmentul unui cooler ?
De preferat este sa scoatem coolerul din locul unde este pozitionat si sa  il asezam pe o masa, sau un plan drept, sa ne putem desfasura activitatea in voie.
Dupa ce am curatat coolerul bine  de praf putem  sa accesam orificiul de ungere, care este locul pe unde putem unge  coolerul pentru a nu mai scoate acel zgomot infernal.
Orificiul de ungere e este ascunsa sub un stiker, ca in imaginea de mai jos.
Se da la o parte folia ce protejeaza orificiul de ungere a coolerului
Se da la o parte folia si dopul ce protejeaza orificiul de ungere a coolerului
Descoperirea orificului de ungere a coolerului
Se da la o parte folia ce protejeaza orificiul de ungere a coolerului
Acum cu grija dai la o parte acel stiker, daca il strici nu te panica pentru ca il poti inlocui cu o bucata de scotch.
Coolerele mici de obicei au rulmentul acoperit doar cu acest stiker, pe cand cele mai mari sau cele mai scumpe au si  un dop de plastic rotund ce acopera rulmentul.
Acest cooler are o bucata de cauciuc  care este destul de usor de scos.
Inauntru se  poate vedea rulmentul sau lagarul, depinde de la cooler la cooler deoarece acestea pot  fi coolere atat  pe lagar cat si  pe rulment.
Lubrifiere cooler
Lubrifierea unui cooler
Procedeul de ungere a coolerului
Procedeul de ungere a coolerului cu orificiul de ungere
Acum poti vedea si accesa orificiul de ungere, asa ca ia lubrifiantul fie ca ai vasilina siliconica sau ulei de masina de cusut si pune o picatura in acel orificiu, dar doar o picatura, nu trebuie sa umpli, e sufficient doar o picatura de lubrifiant.
Dupa aceasta operatiune stergeti cu grija excesul de lubrifiant daca acesta exista.
Pentru a termina operatia, pune la loc acel dop de plastic sau cauciuc pe care l-ai dat  mai devreme  jos si lipeste inapoi  stikerul, daca acesta nu vrea sa stea foloseste putin lipici sau pune  o bucata de scotch  in locul stikerului.
Dup aceea si aceasta operatiune s-a terminat  coolerul se poate monta la locul ei. Dupa ce calculatorul va merge pentru cateva secunde deci implicit, coolerul isi va face ungerea si ar trebui sa mearga iarasi fara acel zgomot, si poate mai bine ca atunci cand era nou.
Si astfel ai reusit sa rezolvi o problema de unul singur si totodata sa prelungesti viata coolerului precum si a calculatorului tau.

1 comentarii:

Reparatii Laptop Constanta spunea...

www.laptopulmeu.net

Trimiteți un comentariu

 
Powered by Blogger