Flash Bios – Reinitializeaza biosul pentru Acer Aspire One


Sunt multe articole despre cum si in ce mod se reinstaleaza Bios-ul pe un laptop, dar sunt putine articolele sau aproape inexistente, cele care trateaza problema minilaptopurilor in ceea ce priveste Bios-ul.
Mi s-a intamplat si mie si probabil daca nu ti s-a inamplat ti se va intampla, si tie. Ce anume ? Sa  spunem asa:
Am un frumos minilaptop, Acer Aspire ONE  zg5 dar nu numai, si  seara il inchid frumos, si merg la  culcare. Dimineata cand ma trezesc, vreau sa imi deschid minilaptopul Acer Aspire One, ca sa imi verific si eu mailul, sa pun o muzica, si apoi sa plec la munca. Dar  ce  sa  vezi, MINUNE, laptopul porneste dar imagine lipsa, doar un ecran negru si atat, ledurile se aprind  dar  ecranul nu vrea si gata. Si ce  zic in mintea mea, ah… trebuie sa merg la un service  cu el, sa pierd timp si cine mai stie cat ma va costa.  Dar STOP, ca nu e  chiar  asa de grav.

Dupa o cautare pe net, am descoperit ca  este o problema des intalnita la aceste tipuri de minilaptopuri, asa ca am cercetat mai mult ca sa gasesc si rezolvarea pentru situatia prezentata mai sus.
Am gasit-o !
Solutia: Pentru a rezolva  aceasta problema care se manifesta prin urmatoarele simptome:
Laptopul porneste Led-urile se aprind normal, doar ca pe  ecran nu apare nimic.
Asa ca uite de ce ai nevoie pentru a rezolva aceasta situatie:
1. Un stick USB, care sa poata fi formatat FAT si nu FAT32 sau NTFS.
2. Un laptop sau calculator functional
3. Ultima versiune de BIOS, specifica laptopului tau.
4. Atentie
Dupa ce  ai toate aceste ingrediente este timpul sa le combini si sa rezolvi ecranul negru al minilaptopului tau Acer Aspire ONE. (Este valabil si pentru Packard Bell zg5)
Pasi de urmat:  ( Urmeaza pasii cu mare ATENTIE )
1.Se ia stickul USB si se formateaza in format FAT
2. Se descarca ultima versiune de BIOS de pe site-ul producatorului.( Atentie, e nevoie sa cauti strict BIOS pentru modelul tau de laptop, altfel risti sa il strici mai tare decat e)
Pentru Acer-ul meu eu am folosit acest Bios de ACER ASPIRE ZG5. ( Este de preferat sa alegi de acolo ultima versiune de bios)
3. Dezarhiveaza arhiva cu biosul si va trebui  sa redenumesti fisierul de bios ZG5_3309.fd inZG5IA32.FD .
4. Copiaza fisierele  ZG5IA32.FD si Flashit.exe pe Stick-ul USB.
5. Asigura-te ca minilaptopul tau este alimentat la curent, si nu este doar pe baterie.
6. Introdu Stick-ul USB intr-un port USB al minilaptopului.
7. Apasa si tine apasat tastele  Fn si  Esc impreuna si apasa apoi butonul de aprindere al laptopului.
8. Dupa ce ai apasat butonul de pornire, vei mai tine tastele Fn +ESC apasate pentru inca 5 secunde, si vei observa ca lumina butonului de pornire se va  aprinde in mod intermitent (se aprinde, se stinge). Dupa cele 5 secunde de cand ai apasat butonul de pornire, poti sa eliberezi si tastele apasate mai devreme Fn si ESC. Dupa ce le-ai eliberat mai apasa inca o data scurt pe butonul de pornire.
Acum minilaptopul tau ar trebui sa isi reinstaleze biosul. Acest proces poate dura de la 1 minut pana la 7 minute. Pe durata procesului ecranul va fi negru. Daca ai un stick usb cu led, vei observa ca ledul stick-ului se aprinde, deci acesta are activitate, laptopul il solicita.
9. Dupa ce laptopul isi termina Update-ul acesta se va restarta, si va trebui sa porneasca normal. Deci “Reparatia” a reusit.
ATENTIE: Foloseste doar versiuni de bios de pe site-ul producatorului laptopului tau, si care sa fie strict specifice laptopului modelului tau.
Daca nici dupa cele 7 minute laptopul nu se restarteaza, atunci UPDATE-ul a esuat, ai putea incerca repetara procesului. Daca nici dupa 2 sau 3 incercari nu reusesti, atunci in acest caz, minilaptopul tau are nevoie de atentia unui specialist.
In continuare am sa iti ofer doua filmulete sugestive pentru aceasta operatiune.

1 comentarii:

DjExtezy spunea...

Salut , numai tu ma poti rezolva inteleg foarte repede , deci sa trecem la subiect am un Hp pavilion 9000 nu se mai aprinde monitoru cand il deschid desi ledurile si totul sunt ok ....si da stiu ca aceste leptopuri au probleme cu chipsetul placii video dar l-am dus la un control la un service si a spus ca nu este chipsetul placii video de vina de data asta el este ok . Cum nu am bani sa le dau lor sa mi-l faca .....am studiat pe net si am aflat ca 99 % e bulit biosul ....trebuie rescris ...chiar am vazut un video pe net cum il rescrie cineva ...dar din pacate nu da informatii cu ce fisiere trebuie puse pe acel stic , pana acum stiu cateva lucruri esentiale ...stiu ca stickul trebuie formatat in format fat sau fat32 si ca pe el trebuiesc puse doar 2 fisiere din arhiva biosului ce o descarci de pe siteul oficial ..mai exact un fisier contine biosul iar celalalt fiind executabilul ..dupa ce le-ai pus pe stick stiu ca trebuie sa apesi tasta wind + b se va auzi niste piunituri il lasi cateva minute si voala .....se aprinde ecranul ca prin magie .....te rog ajutama .....te implor vreu un raspuns concret ce fisiere trebuie sa pun pe acel stick din aceea arhiva a biosului unde se regasesc mult mai multe fisiere !

Trimiteți un comentariu

 
Powered by Blogger