Imbunatateste-ti laptopul! pentru a te bucura mai mult de el.


Sfauri pentru a face ca laptopul tau sa mearga mai bine si mai repede!
Vrei ca laptpul tau sa raspunda mai repede la comenzi sa se incarce totul mai repede, sa nu ai probleme cu editarea video sau foto, sa nu mai inghete cand proceseaza un volum mare de informatii?
Uite ce poti face:
Inlocuirea hard-diskului de laptopstandard ce functioneaza la 5400 rpm (rotatii pe minut), cu un hard-disk ce ruleaza cu 33% mai repede, adica la 7200 rpm, este probabil una din cele mai bune investitii pe care o poti face pentru un laptop.
Operatiunile de citire/scriere  sunt cele ce raspund de blocajele ce se produc cand folosesti un laptop. Acest problema fiind valabila in general pentru laptopurile ieftine care de obicei sunt dotate cu hard-uri ce functioneaza la 5400 rpm. Inlocuirea hard – diskului unui laptop este mult mai usor de realizat in opinia mea decat pentru un calculator de tip desktop. De obicei pentru a face aceasta operatiune este nevoie doar de scoaterea unui singur surub. Dupa care se poate scoate hard-diskul  si inlocui cu unul nou ce functioneaza la 7200 rpm.
Dupa ce aceasa procedura sa efectuat e nevoie sa formatezi noul hard-disk, sa il partitionezi. De preferat este sa faci cel putin doua partitii, una pentru SO (Sistemul de operare) si cealalta pentru celelalte fisiere. Dupa care iti instalezi programele de care ai nevoie. Poti folosi si un program ce iti permite crearea unei imagini a hard-diskului vechi  si sa o pui pe  cel nou, astfel vei putea restaura totul mult mai usor. Despre aceasta operatiune voi discuta intr-un material viitor asa ca stai pe aproape.
Uite un filmulet care sa iti dea o directie in schimbarea hard-diskului laptopului tau.
Iti recomand sa citesti manualul care a venit o data cu laptopul tau pentru ca acolo sunt descrisi pasii pe care trebuie sa ii urmezi si locul unde se gaseste hard-diskul tau. Inainte de a face schimbarea hard-diskului fii sigur ce tip de hardisk ai, SATA, sau ATA (IDE).
In cazul in care iti doresti un hard-disk nou iti recomand sa arunci o privire la eMAG, pentru ca au cele mai bune preturi, pentru hard-diskuri si cele mai multe si diverse modele. Uite:
O alta modalitate prin care poti sa imbunatatesti performantele laptopului tau este prin adaugarea de memorie RAM.  Adaugarea de memorie RAM imbunatateste performantele unui laptop pana la un punct.  Un sfat ar fi sa adaugi atata memorie RAM cat solicita sistemul tau de operare si aplicatiile pe care le folosesti cel mai des si sa adaugi peste inca 1 GB de RAM. De preferat si totodata ceea ce iti recomand eu este sa adaugi cel mult 4 GB de RAM deoarece peste 4 GB adaugarea de memorie nu te va mai ajuta foarte mult, deci o pui cam degeaba. Daca ai 4 GB de RAM atunci este fix cat ai nevoie, pentru ca laptopul tau sa ruleze la performanta maxima.
Daca folosesti laptopul si  pentru manipula baze de date mari, editare video, sau il folosesti pentru  grafica, iti RECOMAND sa iti salvezi datele pe disk foarte des, pentru ca orice cadere de tensiune sau intrerupere a energiei electrice, sau inchiderea laptopului va duce la pierderea tuturor datelor procesate dupa ultima salvare, pentru ca  acestea sunt stocate in memoria RAM si aceasta isi pierde propietatile de stocare daca laptopul nu mai este alimentat cu energie electrica. Cel mai bine este sa folosesti si bateria in laptop pentru a evita aceste probleme.
Memoria RAM se gaseste in spatele unui capac de sub laptop. De obicei sunt doua sloturi unde poti pune memoria. Am intalnit cazuri in care unul din sloturile de memorie RAM era situat sub tastatura, iar celalalt sub laptop. Pentru a stii cu siguranta unde sunt aceste sloturi pozitionate iti recomand sa citesti manualul laptopului tau. Uite un film  ce te va ghida in a schimba sau a adauga o noua memorie RAM.
 .
Uite, de unde mi-am luat eu memoria RAM cand am facut upgrade, aveam la laptop 512 Mb si acum am 2 GB de memorie RAM, pentru ca asta ese maximul de memorie pe care il suporta placa mea de baza. Eu am cumparat de la www.eMag.ro pentru ca am avut de unde alege si aveau si cel mai bun pret, plus transportul e GRATUIT. Uite:
Defragmentarea, este inca un mod prin care poti sa iti cresi performantele si viteza de reactie a laptopului tau. Defragmentarea hard-diskului este foarte buna si o recomand mai ales celor care au hard-diskul foarte plin sau plin peste sa zicem 75% din capacitatea lui. Un fisier, care este tot intr-un singur loc poate fi citit mai repede decat unul care este fragmentat  pe tot hard-diskul in mai multe parti. Pentru a face asta este foarte simplu, poti folosi o aplicatie a Windows.  Mai multe detalii gasesti in acest articol: Windowsul imi merge greu, ce pot sa fac?
Folosirea defragmentarii te va ajuta destul de mult, pentru ca astfel fisierele tale vor putea fi citite si scrise  mult mai repede.
Pastreaza-ti hard-diskul liber de fisierele pe care nu le folosesti si nu ai nevoie de ele, pentru ca sistemul de operare sa aibe cat mai putine fisiere de indexat si totodata de cautat atunci cand e nevoie de un fisier anume. Goleste cat mai des Recycle Bin precum si fisierele temporare.Dezinstaleaza programele ce nu le folosesti sau nu le-ai folosit de multa vreme. Nu le aduna, doar de dragul de a fi, ca vorba aia, nu se ste cand e nevoie. :))
Ca setare initiala (by default), Windows  e setat sa functioneze la o performanta mai scazuta pentru a nu consuma foarte repede bateria laptopului. Pentru a face ca laptopul sa ruleze la performante maxime, trebuie sa schimbi niste setari. Pentru a face asta urmeaza aceasta cale: Control Panel > Power Options si bifezi acolo optiunea ce se refera la folosirea laptopului la performanta maxima, tot timpul, dar trebuie sa fii pregatit pentru ca bifarea acestei optiuni va face ca bateria sa se consume mult mai repede. Aceasta nu ar trebui sa fie o problema daca laptopul tau este conectat la  priza mai tot timpul.
O alta imbunatatire pe care i-o poti aduce laptopului tau este, sa ii faci o curatire, sa il stergi de praf si mizerii, precum si sa ii cureti sistemul de racire. Uite citeste aici despre cum se poate curata un laptop, si ce probleme poti sa ai daca nu faci asta la  timp.  Laptopul e fierbinte? Afla cum poti sa il racesti!
Uite ce nu iti recomand sa   faci !
Cel putin nu acasa…
Sa faci overclocking procesorului de laptop, nu iti recomand. Sa faci overclocking iplica setarea procesorului la o frecventa mai mare decat cea cu care este el setat din fabrica. Overclocking-ul intradevar creste viteza procesorului dar face totodata ca acesta sa genereze si mai multa caldura. Caldura, care este cel mai mare inamic pentru laptopuri.
Calculatoarele de tip desktop pot fi echipate cu sisteme de racire suplimentare pentru a compensa si ajuta la racirea suplimentara dupa ce  procesorului i sa facut overclocking, pe cand laptopurile au doar un singur cooler care nu poate ajuta la racirea suplimentara a procesorului dupa un overclocking, ceea ce poate duce la arderea acestuia sau chiar si a placii de baza. Daca faci overclocking unui procesor de laptop este foarte probabil sa observi cum laptopul se inchide  brusc, si des, pentru ca acesta are un sistem de protectie  ce  previne arderea procesorului.
Probabil ca te intrebi de ce nu am mentionat printre imbunatatirile pe care le poti face unui laptop si inlocuirea procesorului cu unul mai rapid. Aceasta poate fi o optiune, dar de cele mai multe ori efectuarea acestei imbunatatiri nu prea isi merita banii.
Totodata schimbarea procesorului unui laptop este mult mai complicata ca la un calculator desktop, pentru ca nu este foarte usor de accesat zona unde este situat procesorul, deoarece e nevoie  sa desfaci complet laptopul pentru aceasta operatiune.  Daca ai un laptop vechi, nu iti recomand sa ii schimbi procesorul in speranta ca va ajuta, ci iti sugerez sa iti cumperi altul, chiar si la mana a doua.

1 comentarii:

Reparatii Laptop Constanta spunea...

Salut, Am vazut ca ai luat un articol de pe site-il meu, www.laptopulmeu.net. Tot ce te rog este sa precizezi sursa de unde e articolul cu un link catre articolul original sau macar catre site.

Iti multumesc !

Trimiteți un comentariu

 
Powered by Blogger