Cum sa scapi de virusii ce ii ai pe stickul USB fara a infecta si calculatorul tau!


Una din caile prin care un virus iti poate infecta calculatorul este printr-un stick USB.
Virusii des intalniti precum  ’Ravmon’ , ‘New Folder.exe’,etc se imprastie prin stickurile USB. Cele mai multe programe de tip antivirus nu pot sa-i detecteze, si chiar daca o fac, in cele mai multe cazuri, nu pot sa ii stearga, ci ii pun doar in carantina (“Quarantine”).
Daca vrei sa scoti astfel de virusi de pe stickul tau, si sa  previi infectarea lui si a calculatorului tau cu  astfel de programe uite ce iti sugerez sa faci.
De fiecare data cand introduci un dispozitiv de stocare de tip USB in calculatorul tau, aparea o fereastra similara cu aceasta:
AutoPlay
AutoPlay
Nu apasa pe Ok , pentru ca astfel risti sa  iti  infectezi calculatorul, poti apasa ok doar daca esti 100% sigur ca nu exista virusi pe acea memorie, altfel NU. Alege Cancel.
Acum mergi in My Computer si da click dreapta pe stickul tau, si allege din acea lista Explore. Se va deschide o fereastra noua si vei putea vizualiza fisierele din memorie. Aceasta este cea mai sigura si usoara metoda de a deschide in siguranta un stick USB. O alta versiune a acestei metode este sa scrii litera corspunzatoare stick-ului tau in linia de adrese astfel i: si apoi apesi Enter (in loc de i tu trebuie sa pui litera corespunzatoare memoriei tale)
Daca observi ceva suspect la stickul tau cum ar fi de exemplu o astfel de imagine cand dai click dreapta pe stick:
Stick infectat
Stick infectat
Poti folosi aceasta metoda de verificare a stickului, in cazul in care antivirusul nu a detectat nimic dar tu crezi ca stickul tau are ceva.
Deschide Comand Prompt(Start-Run- scrii in linia de comanda   cmd si apoi Enter).In Comand  Prompt scrie litera cu care este recunoscut stickul tau( de exemplu la mine litera este “I”) si apasa Enter. Acum tasteaza  dir /w/a si apasa Enter.

Acum ceea ce vezi este o lista cu fisierele de pe  stickul tau USB. Acum verifica daca vreunul din fisierele urmatoare se afla pe stickul tau sau nu. 

- Autorun.inf
- Ravmon.exe
- New Folder.exe
- svchost.exe
- Heap41a
- sau orice alt fisier ce ti se pare suspect
Daca vreunul din fisierele de mai sus se gaseste pe stickul tau atunci sunt foarte mari sanse ca stickul tau sa fie infectat. Pentru a scoate acele fisiere virusate  trebuie sa:
Acum nu trebuie decat sa stergi fisierele folosind comanda  del filename (exemplu: del Ravmon.exe ). Sterge toate fisierele ce ti se par suspicioase. Dupa toate  astea scaneaza stickul USB cu un program anivirus pentru a vedea daca mai exista vreun virus sau nu.
Acum scoate stickul (invata sa ii dai eject, stii tu click  dreapta pe el – Eject, nu il smulge din portul USB si atat) si introdu-l iar. Acum vei avea un stick curat, il poti deschide.
De cele mai multe ori, problemele apar din cauza unui virus ce creeaza un fisier ca acesta “Autorun.inf”, fisier ce se  executa cand cineva deschide stickul direct(dublu click pe icon-ul stickului) sau apasa Ok in fereastra de mai sus. Astfel infectia se raspandeste si poate duce  si la  restartarea calculatorului de fiecare data cand introduce un stick.
Pentru a fi protejat cat mai bine impotriva virusilor iti sugerez sa dezactivezi optiunea de AutoPlay pentru dispozitivele de tip USB. Daca  faci asta minimalizezi foarte mult sansele de a te infecta cu un virus sau de a ti se restarta calculatorul de fiecare data cand introduce un stick USB.
Daca ai Windows XP poti folosi acest  programel ce se numeste Tweak Ul. Il poti descarca de  aici . dupa care il instalezi.
Acum poti sa dezactivezi optiunea de AutoPlay pentru stickurile USB, ca in imaginea alaturata.
Tweak-UI
Tweak-UI
O alta metoda este dezactivarea optiunii de AutoPlay manual (e valabil pentru utilizatorii de Windows Xp, Vista)
Pasii de urmat:
  • Mergi la  Start >> Run and si scrie  gpedit.msc si apasa Enter. Comanda va deschide Group policy editor.
  • Mergi la  Administrative templates >> System >> dublu click pe  Turn off Autoplay click pe Enabled si sub Settings >> Selecteaza All Drives si apasa Ok.
Urmand aceste instructiuni iti poti pastra memoria USB curate si astfel sa ai un calculator neinfectat, cel putin  nu de pe  un stick USB. :)
Sper ca informatiile iti vor fi de folos. Daca tu ai o alta solutie, as vrea sa stiu si eu despre ea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by Blogger