Bateria laptopului – cum sa formatezi, intretii si cum sa pastrezi o baterie de laptop.


Cum inretin bateria unui laptop?
Pentru ca am primit multe intrebari legate de bateriile de laptop, daca trebuie formatata cat si cum, ce sa fac pentru a ma tine mai mult, ce sa fac cu bateria daca tin laptopul mai mult  bagat in priza, etc, m-am decis sa iti dau solutia pentru intrebarile tale. Daca si tu ai astfel de probleme, atunci mai jos vei gasi raspunsul la ce te intereseaza.
Daca ar fi sa vorbesc in general despre cum ar trebui ingrijit un laptop dar si bateria lui, as putea spune ca nu trebuie sa tinem laptopul intr-ul loc unde este foarte rece, si nici undeva unde este foarte cald, cum ar fi de exemplu o masina, vara. O baterie foarte rece poate crea o suprasarcina iar o baterie ce este foarte calda, chiar fierbinte se va descarca foarte repede.
Un alt sfat ar fi sa bagi laptopul in priza ori de cate ori  o priza electrica este pe langa tine pentru a tine bateria incarcata, dar totodata sa nu lasi laptopul sa mearga pentru perioade lungi de timp sa  zicem zile, fara sa  folosesti deloc bateria.
Cam asta se poate spune despre un laptop si bateria acestuia in linii mari, dar acum sa intram in detalii si sa raspundem la niste intrebari.
Se formateaza bateria unui laptop? Dar daca apar probleme cu incarcarea ei, ce fac?
Da, se formateaza daca ai o baterie de tipul NiMH sau NiCd. Aceasta trebuie formatata obligatoriuinaintea folosirii ei pentru ca altfel capacitatea lor maxima de stocare  se va deprecia foarte repede, si astfel in cateva luni  vei avea o baterie foarte slaba calitativ ce se va consuma in cateva minute.
Da, e bine sa o formatezi si daca ai o baterie de tipul Li-Ion, cu toate ca nu este obligatoriu formatarea, aceasta este recomandata pentru a ajuta la  prelungirea duratei de viata a bateriei precum si a pastrarii capacitatii acesteia la un nivel cat mai ridicat.
- O baterie noua se formateaza prin descarcarea ei completa, adica lasam laptopul sa mearga pana cand se inchide el singur, dupa care il conectam si il lasam la incarcat inchis, adica fara sa il deschidem, asa  este sugerat sa se procedeze, de catre cei mai multi producatori de acumulatori. Bateria se recomanda a se lasa la incarcat  undeva  la 12 ore, dupa care se repeta acest proces de inca 2 sau 3 ori, pentru a atinge performanta maxima.
- Bateriile reincarcabile, ca cele de laptop, se vor decarca automat daca sunt lasate nefolosite pentru o perioada lunga de timp, si de aceea  recomand  ca atunci cand nu folosim bateria o perioada de timp sa o lasam incarcata full si sa o depozitezi intr-un loc uscat si racoros (aprox. 20 C – temperature optima de depozitare). Deci daca nu folositi laptopul multa vreme lasati-l incarcat. Veti observa cand ii  dai drumul ca mai are putina energie in baterie desi era incarcat complet cand l-ati inchis.
- Pentru a intretine o baterie de laptop este recomandat  sa faci o formatare  a bateriei (sa o descarci complet si  apoi sa o reincarci) cel putin o data pe luna. Veti constata ca bateria se revigoreaza si isi imbunatateste durata de viata dupa acest proces.
- In ceea ce priveste temperature bateriei atunci cand este pusa la incarcat. Este normal daca o baterie noua  se incalzeste  cand este pusa la incarcat sau cand e folosita. O atentie deosebita trebuie sa acorzi cazului in care bateria  devine  foarte  fierbinte, acest lucru indica faptul ca este o problema  cu circuitul incarcatorului, si este necesar ca ceasta sa fie verificat de catre un technician calificat, cel mai bine  e sa il duci la un service sau daca e inca in garantie sa reclami acest lucru vanzatorului.
- Bateriile noi sunt greu de incarcat, uneori indicatorul iti poate sugera ca bateria e incarcata complet dupa 5 sau 10 minute dupa ce ai pus-o la  incarcat pentru prima data. Cand se intampla asta  scoate bateria si las-o sa se raceasca pentru 5-10 minute si apoi repeta procedura de incarcare. Cateodata  o baterie noua va refuza deodata sa se incarce . Daca se intampla asta iti sugerez sa scoti bateria din laptop si sa o reintroduci.
Baterie laptop
Baterie laptop
Daca tin laptopul in priza mi se strica bateria?
Nu pateste nimic bateria daca e tinuta in laptop cand acesta este in priza, pentru perioade lungi de timp. Laptopurile pastreaza tensiune la bornele bateriei (cand este bagat in priza) atat cat sa tina bateria la un procent de incarcare de 98%. La laptopurile tinute in priza bateriile isi pierd proprietatile in timp tocmai pentru ca nu le mai formatezi din cand in cand.
Bateria de laptop se deterioreaza si singura in timp, dar mult mai putin. Factorii care contribuie la deteriorare sunt temperature, mediului ambiant si gradul de incarcare.
Este totusi de recomandat sa se scoata bateria din laptop in cazurile in care ventilatia laptopului nu este foarte buna adica se incinge foarte tare, deoarece temperatura ridicata  la care este supusa bateria duce la descarcarea ei si nu faptul ca este  conectata mereu la laptop. Ma refer la un laptop care are ventilatia buna si nu se incinge cand functioneaza.
Incarcator baterie laptop
Incarcator baterie de laptop
Ce sa fac atunci cand folosesc laptopul pe baterie, pentru ca aceasta sa ma tina cat mai mult?
-        Opreste conexiunea wireles(Wi-Fi) si BlueTooth-ul – daca nu le folosesti.
-        Pastreaza bateria si conectorii ei  curati. Curata conectorii bateriei  regulat cu un betisor cu vata (gen betisoare de urechi).
-        Nu asculta muzica sau vizualiza filme sau filme de pe dvd – activitatile multimedia conduma foarte multa energie electrica
-        Deconecteaza toate dispozitivele externe precum modemuri de internet sau dispozitive de tip USB. Foloseste touchpadul laptopuluiin locul unui mouse USB.
-        Ajusteaza luminozitatea ecranului, cu cat e mai putin luminos cu atat salvezi mai multa energie.
-        Seteaza-ti laptopul sa inchida ecranul si hard diskul dupa 10 minute de inactivitate
-        Redu volumul difuzoarelor sau seteaza-le pe mute.
-        Daca ai o placa wireless, opreste-o cand nu o folosesti
-        Incearca sa nu folosesti  CD uri sau DVD uri deoarece unitatile optice sunt printre cele mai mari consumatoare de energie electrica dintr-un laptop.
Daca pleci de la  laptop pentru o perioada scurta de timp foloseste Standby, aceasta functie iti va stoca  pe RAM toate aplicatiile si activitatile tale iar monitorul si hard diskul se vor opri, deci vei salva energie.
Eu am unul din laptopuri de aproape 3 ani si l-am tot folosit cand pe baterie cand bagat in priza, si dupa  2 ani am ajuns sa il mai pot folosi pe baterie cel mult o ora. Ceea ce este si normal, dupa aceasta perioada de timp de folosire intensa sa se intample asta. Asa ca mi-am luat alta baterie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by Blogger